Pěstuje se pro tzv. čekankové puky, jež jsou využívány jako přísada do zeleninových salátů. Mimo použití čerstvé čekanky je možné ji i tepelně upravovat jako ostatní druhy zeleniny.
Toho, aby čekanka měla puky, docílíme tzv. rychlením, kde, podobně jako třeba ještě u chřestu, zahrnujeme předpěstované kořeny čekanky bez listů vrstvičkou půdy a necháme je takto ve tmě růst po dobu 5-8 týdnů. Nové listy, které vyrostou ve tmě, jsou bílé a nepřevažuje u nich hořká chuť, jak je tomu u listů, které vyrůstají běžným způsobem. Tato metoda pěstování byla objevena náhodně ve třicátých letech osmnáctého století v Belgii. Vzhledem ke svojí náročnosti u nás není pěstování čekanky za účelem sklizně puků, stejně tak jako pěstování chřestu, příliš rozšířené. Za největšího pěstitele čekankových puků je hned vedle Belgie považována Francie.
Kozlíček polníček má vysokou výživovou hodnotu a příjemnou, mírně oříškovou chuť. Mívá značný obsah vitamínu C (asi jako citrony), což je důležité zvláště časně zjara. Dále obsahuje provitamín A, vitamíny skupiny B, mnoho fosforu, vápníku a železa.
Nenáročná listová zelenina pěstovaná pro listové růžice, které se upravují jako salát, avšak mají vyšší nutriční hodnotu. Má krátkou vegetační dobu. Vysévá se časně na jaře nebo v červenci. Výsevky od konce srpna do počátku října necháváme přezimovat a sklízíme časně z jara. Vyséváme do řádků 10 cm, můžeme i předpěstovat sazenice.
Bílý chřest zahrneme zeminou ještě v době, kdy nevyráží a potom čekáme, až se vrcholky bílých pazoch objeví. Denní přírůstek je až 15cm. Rozhrnutím nakopčené zeminy obnažíme bílé pazochy a tyto průběžně sklízíme. Pokud si pořídíme polokruhovitý nůž na sběr chřestu, nemusíme zeminu rozhrnovat a sklízíme nožem. Dbáme na to, aby během sklizně, která trvá přibližně 2 měsíce byly všechny výhony sklizeny a po slunovratu 21. června už puky nesklízíme, na rostlinách necháme naopak všechny výhony růst, aby se začaly a vytvářet listy. Násep země k zahrnutí bílého chřestu rozhrneme, aby se rostliny nedusily. Závěrem je nutné zdůraznit, že chřest dobře snáší suché počasí, protože pochází z oblastí s extrémně nízkým počtem srážek. Naopak vlhko je pro něj škodlivé.
Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.
Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.