Bylinky dodají octu nejen svěží vůni ale i spoustu prospěšných látek
Budeme potřebovat: | |
Vinný ocet | |
Několik lístků medvědího česneku | |
Svazek pažitky | |
Řešnici nebo řeřichu zahradní | |
Květy sedmikrásek | |
Pampelišky | |
Šťovík |
Vše vložíme do sklenice a zalijeme vinným octem.
Necháme louhovat na tmavém místě po dobu asi dvou týdnů.
Šťovíky mají značný obsah kyseliny šťavelové. Obsahuje však i cenné látky: mnoho vitamínu C, provitamín A, třísloviny, nerostné látky (soli železa, manganu, draslíku a křemíku), silice aj. Působí příznivě na vyprazdňování střev, obsahem železa ovlivňuje krvetvorbu. Brzy na jaře sbíráme mladé křehké lístky. Přidáváme je do jarních salátů, nakyslých polévek, boršče, k rožněnému masu, do majonézy, bramborového salátu, tvarohových pomazánek apod.
Pampeliška má mírně nahořklou chuť. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči.
Tento jarní ocet je ideální do salátu, třeba ke grilovanému masu. Můžeme ale jej použít všude kdy používáme obyčejný ocet. Vylouhované bylinky dodají octu nejen svěží vůni a chuť ale i spoustu vitamínu a prospěšných látek.
Nevíte si rady jaké květiny a jak sušit?
Jednoduché zpestření pro Vaše vaření.
Pampeliška je významná včelařská rostlina, my vyrobíme med i bez včel
Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.
Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.