Vyrábíme jarní ocet



Bylinky dodají octu nejen svěží vůni ale i spoustu prospěšných látek

Hodnocení

Budeme potřebovat:

Vinný ocet
Několik lístků medvědího česneku
Svazek pažitky
Řešnici nebo řeřichu zahradní
Květy sedmikrásek
Pampelišky
Šťovík
1.

Vše vložíme do sklenice a zalijeme vinným octem.

2.

Necháme louhovat na tmavém místě po dobu asi dvou týdnů.

Šťovíky mají značný obsah kyseliny šťavelové. Obsahuje však i cenné látky: mnoho vitamínu C, provitamín A, třísloviny, nerostné látky (soli železa, manganu, draslíku a křemíku), silice aj. Působí příznivě na vyprazdňování střev, obsahem železa ovlivňuje krvetvorbu. Brzy na jaře sbíráme mladé křehké lístky. Přidáváme je do jarních salátů, nakyslých polévek, boršče, k rožněnému masu, do majonézy, bramborového salátu, tvarohových pomazánek apod.

Pampeliška má mírně nahořklou chuť. Příznivě se projevuje při zánětech močových cest a při ledvinových kamenech, zvyšuje tvorbu a vylučování žluči.

Tip:

Tento jarní ocet je ideální do salátu, třeba ke grilovanému masu. Můžeme ale jej použít všude kdy používáme obyčejný ocet. Vylouhované bylinky dodají octu nejen svěží vůni a chuť ale i spoustu vitamínu a prospěšných látek.

Další nápady, které by Vás mohli zaujmout

Jaké květiny jsou vhodné k           sušení?


Nevíte si rady jaké květiny a jak sušit?

Připravujeme majoránkovou sůl


Jednoduché zpestření pro Vaše vaření.

Pampeliškový med


Pampeliška je významná včelařská rostlina, my vyrobíme med i bez včel

Přihlaste se snadno pomocí Facebooku

Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.

Přihlásit se Facebookem

Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.

Tipy pro zahradničení, kalendář a vaše otázky
© 2006 - 2018, Code & Design by Dario Kolar