Jaké květiny jsou vhodné k           sušení?

Nevíte si rady jaké květiny a jak sušit?

Hodnocení

Proč sušit?

Ze sušených květin můžeme vytvářet velké množství dekorací,nejprve ale musíme vědět, jaké květiny jsou k sušení vhodné a na co nesmíme zapomenout. Následující květiny by, jste si tedy měli na jaře určitě zasít,tedy pokud je na nějaké dekorace budete chtít použít.

Květiny na sušení sbíráme právě rozkvetlé nebo těsně předrozkvětem, jen tak si uchovávají tvar a barvu. Vhodná doba sběru je předsoumrakem nebo ráno, až oschne rosa, ale rozhodně by měly být suché.

K nejběžnějším druhům vhodným k sušení patří letničky: různéslaměnky, smilky, limonky, černucha damašská, ostrožka, laskavec, nevadlec, měsíčnice,zaječí ocásek nebo setý mák. Z trvalek třeba levandule, řebříček, šuškarda,mochyně, vratič, šater, růže, hortenzie, bělotrn a další.

Z přírody si ale můžeme přinést i větvičky s plody – třebatrnky, šípky, jehličnany s šiškami a podobně.

Natrhané květiny svážeme provázkem do malých svazků azavěsíme je hlavičkami dolů do suché, vzdušné, nejlépe tmavší, místnosti.Zavěsíme je do prostoru tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Každý svazek by mělotvořit asi deset drobnějších větviček nebo tři větší (např. růže) a všechnystonky by měly pří přibližně stejně dlouhé. Větší množství zpomaluje sušení arostliny mohou plesnivět. Ve většině případů usušené listy nevypadají přílišdobře, proto je ze stonku odstraníme. Doba schnutí se u různých druhů liší, usušenourostlinu poznáme podle toho, že se její stonek v nejširší části po ohnutípřelomí.

Jednotlivé dekorativní rostliny a plody (např. šišky) sušímev tenkých vrstvách na plechu nebo v lísce vyložené papírem.

Tip:

Mnoho nápadů na tvoření z přírodnin, tedy i sušených květin, najedete na webu Šikovné ruce

Další nápady, které by Vás mohli zaujmout

Připravujeme majoránkovou sůl


Jednoduché zpestření pro Vaše vaření.

Pampeliškový med


Pampeliška je významná včelařská rostlina, my vyrobíme med i bez včel

Nakládáme angrešt


Nakládaný s kořením pro příjemnou vůni

Přihlaste se snadno pomocí Facebooku

Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.

Přihlásit se Facebookem

Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.

Tipy pro zahradničení, kalendář a vaše otázky
Informace o zpracování osobních údajů - © 2006 - 2024, Code & Design by Dario Kolar