Vyrábíme bezinkovou šťávu


Jak na domácí bezovou šťávu? V našem návodu Vám ukážeme jak na to!

Hodnocení


Černý bez má světle žlutá květenství a patří k nejdostupnějším a také k nejchutnějším bylinkám. Dělají se z něj různé čaje, šťávy, lektvary, sodovky, ocet a sirupy, nebo jsou dokonce obalené v různých těstíčkách jako řízek či polévka.

Také se z něj dělá víno, med a povidla. Bez můžete pít jako osvěžující nápoje, nebo je používat proti nachlazení či horečce. Bez většinou najdete všude na mezích a sbírají se květy. Pro přípravu čehokoliv z bezu jej první řádně očistěte a dejte na 24 hodin louhovat do předem připravené převařené vody s kyselinou citronovou.



Budeme potřebovat:

Natrhané bezové květy
Citrón
Cukr2kg
Převařenou vodu2l
Máta
Meduňka

Bezová šťáva je nápoj vytvořený (kromě vody) zejména z cukru a květů černého bezu. Recepty na něj existovaly už ve starověkém Římě, byl oblíbeným nápojem viktoriánského Británie a dodnes zůstává populárním v střední Evropě, pije se ovšem skoro všude na bývalém území starořímské říše, tedy tam, kde bez roste – v Evropě, severozápadní Africe a jihozápadní Asii.

Šťávu lze poměrně snadno vyrobit v domácích podmínkách, nicméně také se vyrábí a prodává. Obvykle se dochucuje citronovou šťávou nebo kyselinou citronovou. Při podávání se obvykle koncentrát míchá do vody nebo sodovky, ale lze se setkat i s mícháním s tonikem nebo ginem.

1.

Natrhané a omyté bezové květy necháme odležet 24 hodin ve dvou litrech převařené ale už vychladlé vody. Přidáme citrón, mátu a meduňku.

2.

Poté přecedíme, nejlépe přes kousek čisté látky, můžeme použít i plínku. Přidáme cukr (asi 1kg na 1litr) a kyselinu citronovou, směs vaříme asi hodinu.

3.

Bezovou šťávu necháme vychladit a zředěnou podle chuti můžeme podávat.

Hotová bezová šťáva

Tip na vylepšení:

Pokud bezevou štávu zasterilizujeme ve sklenici, vydrží nám klidně několik let.

Další nápady, které by Vás mohli zaujmout

Jaké květiny jsou vhodné k           sušení?


Nevíte si rady jaké květiny a jak sušit?

Připravujeme majoránkovou sůl


Jednoduché zpestření pro Vaše vaření.

Pampeliškový med


Pampeliška je významná včelařská rostlina, my vyrobíme med i bez včel

Přihlaste se snadno pomocí Facebooku

Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.

Přihlásit se Facebookem

Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.

Tipy pro zahradničení, kalendář a vaše otázky
Informace o zpracování osobních údajů - © 2006 - 2024, Code & Design by Dario Kolar