Možná trochu netradiční, ale velmi praktický způsob pěstování
Jahodník můžeme vysazovat buď na jaře (duben, květen) nebo na podzim (srpen, září). Výhodou jarní výsadby je převážně to, že na podzim stejného roku vytvoří rostliny další sazenice, které je možno dále rozsadit. Pokud sázíme jahodník na podzim, je nutno počítat s tím, že příští rok bude výnos oproti jarní výsadbě o polovinu nižší. Čím později je jahodník vysázen, tím nižší je výnos příští rok.
Budeme potřebovat: | |
Platové trubky | 3ks |
Sud | 1ks |
Zeminu a jahodníky k vysazení | |
Jahodník můžeme vysazovat buď na jaře (duben, květen) nebo na podzim (srpen, září). Výhodou jarní výsadby je převážně to, že na podzim stejného roku vytvoří rostliny další sazenice, které je možno dále rozsadit. Pokud sázíme jahodník na podzim, je nutno počítat s tím, že příští rok bude výnos oproti jarní výsadbě o polovinu nižší. Čím později je jahodník vysázen, tím nižší je výnos příští rok. |
Starý sud neprve po stranách rovnoměrně provrtáme, díry by měli mít asi 4-5 cm v průměru.
Sud poté přemístíme na finální místo. Dovnitř vložíme několik plastových trubek. Ty jsme si předvrtali malými dírkami po celé délce, pomohou nám totiž s rovnoměrným zavlažováním celého sudu. Sud poté celý naplníme zeminou.
Poté už můžeme standardním způsobem sázet sazenice jahodníku. Sázíme jak do vyvrtaných otvorů po stranách sudu tak i na horní plochu sudu. Po několika dnech zkontrolujeme jak si zemina v sudu "sedla" a případně ji nahoře doplníme.
Se sklizní jahod je lépe počkat, až plně dozrají. Zralé plody zásadně odštipujeme, nebo odstříháváme, nikdy je se stopkou nevytrháváme. Lépe je sklízet jahody ráno, ne za horka.
Přihnojovat jahodník musíme velmi opatrně, a to tak, aby se hnojivo nedostalo na rostlinu, protože by mohlo dojít k popálení listů. Hnojivo můžeme také zapracovat do půdy mělkou okopávkou. K přihnojování se nejčastěji používá ledek vápenatý, nebo CERERIT.
Po sezóně zkontrolujte množství zeminy v sudu propustnost trubek pro zavlažování
Nevíte si rady jaké květiny a jak sušit?
Jednoduché zpestření pro Vaše vaření.
Pampeliška je významná včelařská rostlina, my vyrobíme med i bez včel
Přihlášení je pohodlné a rychlé, nebudete muset vyplňovat žádné další údaje, budete moci přispívat do poradny nebo se účastnit diskuzí.
Nechceme žádné Vaše osobní údaje, ověřujeme Vás jen podle jména a emailu.